Μικροί συγγραφείς

Εκτύπωση PDF

Στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης ασχοληθήκαμε αρχικά με τη φιλαναγνωσία. Από την αρχή είχε ζητηθεί από τους μαθητές να αγοράσουν και να φέρουν στο σχολείο λογοτεχικά βιβλία που πρoτείνουνν τα βιβλία της Γλώσσας της Α’ δημοτικού.

Έτσι, κάθε Παρασκευή στρώναμε το χαλάκι μας και καθόμαστε όλοι εκεί για να απολαύσουμε ένα διαφορετικό βιβλίο κάθε φορά.
Μυρίζαμε το βιβλίο, το ξεφυλλίζαμε, το αγγίζαμε, παρατηρούσαμε την εικονογράφησή του. Συζητούσαμε γύρω από αυτό και ζωγραφίζαμε τις καλύτερες για τον καθένα εικόνες –σκηνές του βιβλίου.

Με την έννοια της συγγραφής βιβλίου ήρθαμε για πρώτη φορά όταν φτιάξαμε «Το βιβλίο των γραμμάτων». Τα παιδιά στο σημείο αυτό έγραψαν σε λευκές σελίδες τις συλλαβές που είχαμε μάθει έως τότε κάνοντας ταυτόχρονα και μια επανάληψη. Κάθε σελίδα φιλοτεχνήθηκε από κάθε από κάθε παιδί ξεχωριστά. Βιβλιοδετήθηκε με μια κόκκινη κορδέλα και έτσι κάθε παιδί είχε το δικό του βιβλίο γραμμάτων.

Μια δεύτερη προσέγγιση συγγραφής βιβλίου ήταν η συμπλήρωση των σελίδων του βιβλίου «Ο Γουόλι και εγώ». Ο Γουόλι είναι ένα ρομποτάκι το οποίο μάς επισκεπτόταν κατά το πρώτο τρίμηνο στην τάξη μας. Καθόταν σε κάθε παιδάκι χωριστά και πήγαινε στο σπίτι αυτού που ήταν και ο πιο ήσυχος. Ο Γουόλι συνοδευόταν κάθε φορά από ένα βιβλίο, το οποίο περιελάμβανε φωτογραφία κάθε παιδιού με τον αγαπημένο του Γουόλι, ένα χώρο όπου έπρεπε οι μαθητές να γράψουν τα συναισθήματά τους για το Γουόλι (με τη βοήθεια των γονέων τους) και ένα χώρο για να ζωγραφίσουν κάτι για το Γουόλι. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό μιας και όλοι το κατευχαριστηθήκαμε..
f1 th

Έτσι, έχοντας στο ενεργητικό μας τη δημιουργία δύο βιβλίων τα παιδιά μηχανεύτηκαν να συγγράψουν το δικό τους βιβλίο με πλοκή-αρχή, μέση και τέλος. Έτσι, ξεκίνησε η ιστορία με τίτλο «Ο μάγος Αψού». Η ιστορία του μάγου Αψού είχε χριστουγεννιάτικη υπόθεση και μιας και η τάξη μας ανέλαβε να παρουσιάσει τη χριστουγεννιάτικη γιορτή προετοιμάστηκε για να τη δραματοποιήσει. Το βιβλίο τυπώθηκε ως έντυπο αλλά και μετατράπηκε σε μορφή flip booκ. "Ο μάγος Αψού" σε flip book