47. Ανατροπή και αποκατάσταση της δημοκρατίας

Εκτύπωση PDF

img47_1

Ανατροπή και αποκατάσταση της δημοκρατίαςAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Ύστερα από αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνήσεων, τα κόμματα συμφώνησαν να γίνουν νέες εκλογές. Οι εκλογές όμως αυτές δεν πρόλαβαν να γίνουν, γιατί στις 27 Απριλίου 1967 η δημοκρατία ανατράπηκε από μια ομάδα αξιωματικών, γνωστή ως χούντα των συνταγματαρχών.

Η χούντα, για να μπορεί να ελέγχει την κατάσταση, κατάργησε τη βουλή και απαγόρευσε τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Κατάργησε άρθρα του συντάγματος, που αναφέρονταν στις βασικές δημοκρατικές ελευθερίες του λαού επέβαλε λογοκρισία στον τύπο, συνέλαβε τους πολιτικούς αρχηγούς και πολίτες, που θεώρησε επικίνδυνους για το καθεστώς - και τους έστειλε εξορία ή τους έκλεισε στη φυλακή. Σύστησε ειδικά δικαστήρια (στρατοδικεία), όπου δικάζονταν όσοι αντιδρούσαν στο καθεστώς ή θεωρούνταν ύποπτοι.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος στην αρχή φάνηκε να δέχεται τη δικτατορία. Αργότερα, όταν επιχείρησε να αντιδράσει, (Δεκέμβριος 1967), απέτυχε κι αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα.

Καθώς περνούσε ο καιρός και γινόταν ολοένα και πιο φανερή η σκληρότητα της δικτατορίας, οι πράξεις αντίστασης δηλώνονταν εντονότερες, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, όπου συνέχισαν τον αγώνα εναντίον της δικτατορίας. Η δυσαρέσκεια του λαού ήταν γενική. Ο φοιτητικός κόσμος βρισκόταν σε αναβρασμό. Οι φοιτητές κατέλαβαν τη Νομική σχολή της Αθήνας και διαλύθηκαν ύστερα από σοβαρά επεισόδια.


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!


Κορυφαία αντιστασιακή πράξη εναντίον της τυραννίας ήταν η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές (Νοέμβριος 1973) στην Αθήνα και των πανεπιστημιακών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Τότε οι δικτάτορες διέταξαν το στρατό να χτυπήσει τους φοιτητές στο Πολυτεχνείο. Νεκροί και τραυματίες προστέθηκαν έτσι στα άλλα θύματα του στρατιωτικού καθεστώτος.

Οι δικτάτορες τότε προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή του λαού στα εξωτερικά ζητήματα. Οργάνωσαν πραξικόπημα στην Κύπρο και ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Κύπρου αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η Τουρκία βρήκε ευκαιρία να εισβάλει στην Κύπρο (Ιούλιος 1974), ενώ το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας βρέθηκε τελείως ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Επικράτησε χάος και η δικτατορία κατέρρευσε.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που ζούσε στη Γαλλία, προσκλήθηκε (Ιούλιος 1974) να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τότε άρχισαν να επιστρέφουν οι πολιτικοί εξόριστοι και δόθηκε γενική αμνηστία.