49. Προς την ενωμένη Ευρώπη

Εκτύπωση PDF

img29_1

Προς την ενωμένη ΕυρώπηAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που σχηματίστηκε μετά την πτώση της χούντας, είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Η Κύπρος περνούσε τραγικές ημέρες με την τουρκική εισβολή. Στο εσωτερικό της χώρας η αποκατάσταση ήρεμης και δημοκρατικής ζωής συναντούσε πολλές δυσκολίες. Πολλοί απ' αυτούς που είχαν συνεργαστεί με το δικτατορικό καθεστώς κατείχαν σημαντικές κρατικές θέσεις κι έφερναν εμπόδια. Γενική επίσης ήταν η απαίτηση να τιμωρηθούν οι πραξικοπηματίες και να αποκατασταθούν εκείνοι που είχαν διωχθεί στη διάρκεια της δικτατορίας.

Με τη συμπαράσταση του λαού, η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και σε λίγους μήνες έγιναν εκλογές. Σ' αυτές πήραν μέρος όλα τα κόμματα, αφού νομιμοποιήθηκε και το Κομμουνιστικό κόμμα, που ήταν παράνομο από τον εμφύλιο. Έτσι αποκαταστάθηκε η πολιτική ομαλότητα.

Μετά τις εκλογές σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η νέα κυβέρνηση έκαμε δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος και ο λαός, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισε προεδρευόμενη δημοκρατία. Για τη λειτουργία του νέου πολιτεύματος ψηφίστηκε νέο σύνταγμα (1975).

Σε δίκες που έγιναν, οι αρχηγοί της χούντας και οι στενοί συνεργάτες τους καταδικάστηκαν σε πολύχρονη φυλάκιση. Σταδιακά αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Σ' όλη τη χώρα επικρατούσε ομοψυχία και διάθεση για δημιουργία.


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Στην περίοδο αυτή η δημοτική, η γλώσσα που ένιωθε και μιλούσε ο λαός, καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Τα σχολικά βιβλία, που τα περισσότερα ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα, γράφτηκαν όλα στη δημοτική. Στη δημοτική συντάσσονταν πια και όλα τα δημόσια έγγραφα.

Ενισχύθηκε η άμυνα της χώρας και ιδιαίτερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου. Έγινε επίσης προσπάθεια να αποκατασταθούν καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και να ξεφύγει η χώρα από την απομόνωση, στην οποία είχε βρεθεί, εξαιτίας του δικτατορικού καθεστώτος.

Η χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1979, συμβάλλει ενεργά στην πρόοδο και τη συνεννόηση των λαών της Ευρώπης.