48. Το κυπριακό, ένα μεγάλο εθνικό θέμα

Εκτύπωση PDF

img48_1

Το κυπριακό, ένα μεγάλο εθνικό θέμαAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Από την εποχή των Σταυροφοριών, η Κύπρος γνώρισε πολλούς κατακτητές ώσπου έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων (1571). Στον ξεσηκωμό του 1821 οι Τούρκοι απάντησαν με σφαγές, διώξεις και λεηλασίες. Οι Κύπριοι δεν έχασαν όμως το κουράγιο και την ελπίδα τους για ελευθερία.

Το 1878 η Τουρκία παραχώρησε την Κύπρο στην Αγγλία. Άρχισαν τότε νέοι αγώνες των Κυπρίων για ανεξαρτησία και ένωση με την Ελλάδα. Στους Παγκόσμιους πολέμους οι Κύπριοι πολέμησαν μαζί με τους άλλους Έλληνες στο πλευρό των συμμάχων. Έτσι, με το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου ο Ελληνισμός είχε ελπίσει ότι η Αγγλία θα επέτρεπε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έγινε μάλιστα στην Κύπρο δημοψήφισμα (1950) με αποτέλεσμα το 95,7% των Ελληνοκυπρίων να ψηφίσουν υπέρ της Ένωσης.

Η βρετανική κυβέρνηση όμως δεν αποδέχτηκε τη θέληση του Κυπριακού λαού. Έτσι άρχισε ένοπλος αγώνας εναντίον των Άγγλων κατακτητών (1955-59). Ψυχή του αγώνα ήταν η Εθνική Οργάνωση Κύπριων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α., με αρχηγό το Γεώργιο Γρίβα (Διγενής). Τα παλικάρια της Κύπρου έγραψαν νέες σελίδες ηρωισμού και δόξας.


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Οι Άγγλοι τελικά υποχώρησαν και το 1969 υπέγραψαν την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Η Τουρκία όμως με τη δικαιολογία ότι προστάτευε τη μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων πάντα δημιουργούσε προβλήματα. Όταν τον Ιούλιο του 1974 το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας οργάνωσε το πραξικόπημα στην Κύπρο, τουρκικός στρατός εισέβαλε στο νησί και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του (σχέδιο Αττίλας). Οι Ελληνοκύπριοι, για να σωθούν, κατέφυγαν στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Η Κύπρος για μια ακόμα φορά έζησε τραγικές στιγμές. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων.

Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας δεν έχουν πάψει να αγωνίζονται συνεχώς στους διεθνείς οργανισμούς για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, ενός από τα πιο μεγάλα εθνικά θέματα.