43. Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος

Εκτύπωση PDF

img43_1

Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμοςAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο ο κόσμος έζησε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Η κρίση αυτή είχε σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.

Σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, επιβλήθηκε δικτατορικό καθεστώς.

Στη Γερμανία, ειδικότερα, το ναζιστικό κόμματου Χίτλερ, συνεχώς επιδίωκε να «ξεπλύνει» την ντροπή του Α' Παγκόσμιου πολέμου και να κυριαρχήσει στον κόσμο. Από το 1936 ο Χίτλερ συμμάχησε με τον ηγέτη της φασιστικής Ιταλίας Μουσολίνι (Άξονας Βερολίνου - Ρώμης) και από κοινού άρχισαν να εφαρμόζουν επιθετική πολιτική απέναντι, σε άλλες χώρες. Η πολιτική αυτή κορυφώθηκε το Σεπτέμβριο του 1939, όταν ο γερμανικός στρατός έκανε εισβολή στην Πολωνία, που την ασφάλειά της είχε εγγυηθεί η Αγγλία.

Τα γεγονότα ακολούθησαν με ραγδαίο ρυθμό. Πολλές χώρες της Ευρώπης, με πρώτες την Αγγλία και τη Γαλλία, κήρυξαν πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα. Το 1941 ο Χίτλερ έκανε εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, παρόλο που είχε υπογράψει μαζί της σύμφωνο μη επίθεσης. Το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου η Ιαπωνία, σύμμαχος της Γερμανίας, βομβάρδισε απρόκλητα τον αμερικανικό στόλο στη Χαβάη. Τότε μπήκε στον πόλεμο και η Αμερική (Η.Π.Α.) και ο πόλεμος έγινε παγκόσμιος.

Η συμμετοχή των υπερδυνάμεων Αμερικής και Ρωσίας στο πλευρό των Συμμάχων σήμανε την αρχή του τέλους για το γερμανικό στρατό, που ως τότε προχωρούσε νικηφόρα σε όλα σχεδόν τα μέτωπα και είχε υποτάξει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου πολλοί λαοί έγραψαν σελίδες δόξας. Οι Έλληνες αντιμετώπισαν με επιτυχία δυνάμεις υπέρτερες από τις δικές τους. Στον πόλεμο όμως αυτό διαπράχθηκαν και μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ανάμεσά τους μεγάλη φρίκη προκάλεσαν το ολοκαύτωμα των Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα του Χίτλερ και η ολοκληρωτική καταστροφή των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι από ατομικές βόμβες που έριξαν οι Αμερικανοί για να εξαναγκάσουν την Ιαπωνία σε παράδοση.

Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος έληξε το 1945 με συντριπτική ήττα των δυνάμεων του Άξονα. Οι καταστροφές ήταν για όλους ανυπολόγιστες. Εκατομμύρια θύματα, ερειπωμένες πόλεις, κατεστραμμένες οικονομίες και βαθύ αίσθημα φρίκης και απελπισίας ήταν μερικές μόνο από τις συνέπειες του πολέμου για όλο τον κόσμο.

Η ανθρωπότητα προσπάθησε από την επόμενη κιόλας μέρα του πολέμου να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα ειρηνικό και ελπιδοφόρο. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), του οποίου η πατρίδα μας είναι ιδρυτικό μέλος.