46. Η Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο

Εκτύπωση PDF

img46_1

 Η Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμοAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Ο εμφύλιος σπαραγμός και οι συνέπειες του επηρέασαν αποφασιστικά την πορεία της χώρας μας, ύστερα από το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι λαοί άλλων χωρών, με το τέλος του πολέμου (1945), εργάστηκαν με ομοψυχία για να αναπτυχθούν. Αντίθετα, η ανασυγκρότηση της Ελλάδας καθυστέρησε.

Οι δύσκολες συνθήκες ζωής στα χωριά, που έγιναν χειρότερες με τις εχθρότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν και μεγάλωσαν στη διάρκεια του εμφυλίου, ανάγκασαν πολλούς να μετακινηθούν στις μεγάλες πόλεις. Οι κυβερνήσεις έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων, όπου μπορούσε κανείς να βρει δουλειά ευκολότερα παρά στην ύπαιθρο. Πολλοί Έλληνες, για να βρουν καλύτερη τύχη, αναγκάστηκαν να φύγουν και να πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό - στην Αυστραλία και σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής.

 

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα η χώρα πήρε δάνεια. Σημαντική ήταν κατά την περίοδο αυτή και η οικονομική βοήθεια από τις Η.Π.Α. Αλλά και τα χρήματα που έστελναν οι ναυτικοί και οι μετανάστες στους συγγενείς τους βοήθησαν στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, που άρχισε να αναπτύσσεται.

Δύο σημαντικοί Έλληνες πολιτικοί, ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργοί, προσπάθησαν να βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του λαού.

Παρ' όλα αυτά, πολλοί εξακολουθούσαν να μη βρίσκουν δουλειά ή να έχουν χαμηλά εισοδήματα. Ακόμα, οι διαφορές που είχε δημιουργήσει ο εμφύλιος δεν είχαν ξεπεραστεί. Συχνά ξεσπούσαν διαδηλώσεις και απεργίες με αιτήματα περισσότερη δικαιοσύνη και δημοκρατία αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια οδήγησε πολλές φορές τη χώρα σε πολιτική αστάθεια. Η μία κυβέρνηση διαδεχόταν την άλλη.