31. Προσδοκίες των Ελλήνων από το νέο κράτος

Εκτύπωση PDF

img21_1

Προσδοκίες των Ελλήνων από το νέο κράτοςAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια επικράτησε αναρχία στη χώρα. Οι εμφύλιες συγκρούσεις πήραν μεγάλες διαστάσεις. Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες εκλέχθηκε από τις Μεγάλες δυνάμεις ως βασιλιάς της Ελλάδας, ο Όθωνας, γιος του βασιλιά της Βαυαρίας, ο οποίος έφτασε στο Ναύπλιο το Γενάρη του 1833.

Ο Όθωνας ήταν ανήλικος και γι' αυτό δεν ανέλαβε αμέσως τη διακυβέρνηση της χώρας. Για δυο χρόνια την εξουσία άσκησαν τρεις Βαυαροί ως αντιβασιλείς (Άρμανσπεργκ, Μάουρερ και 'Ευντεκ).

Οι Βαυαροί πήραν δραστικά μέτρα για τη συγκρότηση του κράτους και ιδιαίτερα για τη διασφάλιση της τάξης. Ο στρατός έγινε τακτικός, με ιππικό και πυροβολικό. Για να διευκολυνθεί η διοίκηση, χώρισαν τη χώρα σε δέκα νομούς και τους νομούς σε δήμους. Τότε, και η Εκκλησία της Ελλάδας, για να μην επεμβαίνουν οι Τούρκοι στη διοίκησή της, αποσπάστηκε από το Πατριαρχείο κι έγινε αυτοκέφαλη (αυτοδιοίκητη).

Η φτώχεια δυσαρεστούσε το λαό και η πολιτική κατάσταση δεν ήταν ομαλή. Οι Μεγάλες δυνάμεις αναμειγνύονταν στην πολιτική ζωή της χώρας, υποκινούσαν συνωμοσίες και επηρέαζαν τα κόμματα, καθεμιά για το δικό της συμφέρον. Θύμα της ανωμαλίας αυτής ήταν κι ο Κολοκοτρώνης, τον οποίο η αντιβασιλεία καταδίκασε σε θάνατο, χωρίς, ευτυχώς, να εκτελέσει την ποινή.


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Ο Όθωνας, οι αντιβασιλείς και γενικότερα οι Βαυαροί αξιωματούχοι ήταν ξένοι προς την ελληνική νοοτροπία· οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν ελληνικά. Κυβερνούσαν απολυταρχικά και δυσαρέστησαν αμέσως τους Έλληνες, που είχαν ελπίσει σε δικαιότερη διακυβέρνηση, ύστερα από τις πίκρες και τις αδικίες που είχαν δοκιμάσει στην περίοδο της σκλαβιάς. Ιδιαίτερα δυσαρεστήθηκαν οι αγωνιστές της Επανάστασης, που παραμερίστηκαν τελείως και ταπεινώθηκαν. Αρκετοί μάλιστα αναγκάστηκαν να καταφύγουν πάλι στα βουνά.

Αποτέλεσμα αυτής της δυσαρέσκειας ήταν να οργανωθεί επαναστατικό κίνημα, με σκοπό να εξαναγκάσει τον Όθωνα να παραχωρήσει σύνταγμα.

Στις 3 Σεπτέμβρη του 1843 ο συνταγματάρχης Καλλέργης μαζί με το Μακρυγιάννη και άλλους αγωνιστές κύκλωσαν το παλάτι. Τότε ο βασιλιάς, κάτω από την πίεση του στρατού και του λαού, που είχαν κατακλύσει την πλατεία μπροστά από τα ανάκτορα (τη σημερινή πλατεία Συντάγματος), αναγκάστηκε να παραχωρήσει σύνταγμα. Το πολίτευμα έγινε συνταγματική μοναρχία χωρίς όμως να αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος διακυβέρνησης.

Ο Όθωνας υπήρξε θερμός υποστηρικτής της Μεγάλης Ιδέας- πίστευε δηλ. ότι θα απελευθέρωνε αλύτρωτα ελληνικά εδάφη. Οι προσπάθειές του όμως απέτυχαν και η απογοήτευση του λαού συντέλεσε στο να γίνει νέα επανάσταση εναντίον του. Ο Όθωνας δεν αντέδρασε και αναχώρησε για τη Βαυαρία (1862).