33. Από τη γενιά του '21 σε μια νέα γενιά πολιτικών

Εκτύπωση PDF

img23_1

Από τη γενιά του '21 σε μια νέα γενιά πολιτικώνAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Το 1863 ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος ανακηρύχτηκε βασιλιάς των Ελλήνων.

Η εκλογή αυτή ανανέωσε τις ελπίδες του λαού για καλύτερες μέρες. Η Αγγλία τότε (1864) παραχώρησε τα Επτάνησα σαν δώρο στο νέο βασιλιά με τη σκέψη ότι έτσι θα εξασφάλιζε και τη φιλία του ελληνικού λαού. Έβλεπε ότι τα νησιά αυτά δεν της ήταν πια απαραίτητα και ότι τα οφέλη της ήταν λιγότερα από τα προβλήματα που της δημιουργούσαν οι συνεχείς αγώνες των φιλελεύθερων Επτανησίων.

Τον ίδιο χρόνο ψηφίστηκε και το νέο σύνταγμα, που περιόριζε τη δύναμη του βασιλιά και αναγνώριζε την ελευθερία του τύπου. Το σύνταγμα αυτό διατηρήθηκε πολλά χρόνια και θεωρείται από τα πιο δημοκρατικά της εποχής του. Η Ελλάδα ανακηρύχτηκε βασιλευόμενη δημοκρατία.

Το 1866 ξέσπασε επανάσταση στην Κρήτη. Κορυφαία στιγμή της ήταν το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Δυστυχώς όμως η ελευθερία της μεγαλονήσου δεν επιτεύχθηκε ούτε τότε.

Εκτός από το εθνικό, άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν το οικονομικό. Στα χρόνια του Καποδίστρια και του Όθωνα οι προσπάθειες είχαν στραφεί κυρίως στην επανόρθωση των καταστροφών, που είχαν γίνει στη διάρκεια της Επανάστασης. Στην περίοδο που εξετάζουμε, το κράτος άρχισε να παραχωρεί τα εθνικά κτήματα σε ακτήμονες γεωργούς και πήρε μέτρα για την οργάνωση της οικονομίας. Τότε επίσης δραστηριοποιήθηκαν οι Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, και διέθεσαν πολλά χρήματα, κυρίως στο εμπόριο.


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Η βιομηχανία όμως δεν παρουσίασε ανάπτυξη και οι ανάγκες αντιμετωπίζονταν με εισαγωγές ξένων προϊόντων. Επειδή τα έξοδα ήταν πάντα περισσότερα από τα έσοδα του κράτους, παίρναμε δάνεια από το εξωτερικό. Έτσι όμως μεγάλωνε η εξάρτησή μας από τους ξένους κι αρκετές φορές η χώρα αναγκάστηκε να υποκύψει στις αξιώσεις τους, όχι μόνο σε οικονομικά αλλά και σε εθνικά θέματα.

Στο μεταξύ η γενιά του '21 είχε παραχωρήσει πια τη θέση της σε μια νέα γενιά πολιτικών. Η πολιτική ζωή της χώρας, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, είχε αρχίσει να γίνεται ομαλότερη, κυρίως όταν, με εισήγηση του Χαρίλαου Τρικούπη, καθιερώθηκε η αρχή της δεδηλωμένης (1875). Σύμφωνα μ' αυτήν ο βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος να αναθέτει το σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που είχε την πλειοψηφία της βουλής, ενώ μέχρι τότε τον ανέθετε σε όποιον ήθελε.