35. Εξελίξεις στον ελληνικό χώρο

Εκτύπωση PDF

img25_1

Εξελίξεις στον ελληνικό χώροAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Με την προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου, ο πληθυσμός της χώρας μας αυξήθηκε και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πολλαπλασιάστηκαν. Στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Χαρίλαος Τρικούπης, με κεφάλαια και δάνεια από το εξωτερικό έγιναν μεγάλα έργα, όπως η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου, η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και άλλα σημαντικά έργα, που έβαλαν τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το εξωτερικό όμως χρέος είχε μεγαλώσει πολύ, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση, δηλαδή να δηλώσει ότι τα έσοδα του κράτους δεν έφταναν, για να πληρωθούν οι δόσεις των δανείων.

Στο μεταξύ στην Κρήτη ξέσπασε νέο επαναστατικό κίνημα. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στο επαναστατημένο νησί στρατό και στόλο. Η Τουρκία κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, εισέβαλε στη Θεσσαλία (1897) και την κατέλαβε. Ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει πολεμική αποζημίωση. Επειδή όμως δεν μπορούσε να πληρώσει, ζήτησε δάνειο από τις Μεγάλες δυνάμεις· κι εκείνες, για να το δώσουν, απαίτησαν να διαχειρίζονται ορισμένα από τα έσοδα του κράτους.

Και στην Τουρκία όμως η γενική κατάσταση δεν ήταν καλή. Η απολυταρχική διοίκηση του σουλτάνου και οι συνεχείς επεμβάσεις των Μεγάλων δυνάμεων είχαν προκαλέσει την αντίδραση πολλών φιλελεύθερων Τούρκων, που ονομάστηκαν Νεότουρκοι. Αυτοί οργάνωσαν επαναστατικό κίνημα το 1908 και ανάγκασαν το σουλτάνο να δώσει σύνταγμα.


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Αυτήν την αναστάτωση στην Τουρκία εκμεταλλεύτηκε η Κρήτη (1908), που επαναστάτησε πάλι και κήρυξε την ένωση με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, από φόβο μήπως επαναληφθούν τα γεγονότα του 1897, τήρησε ουδέτερη στάση. Έτσι μεγάλωσε η λαϊκή αγανάκτηση, που υπήρχε εκείνη την εποχή, εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης.

Η αγανάκτηση αυτή οδήγησε σε κίνημα των αξιωματικών στο Γουδί (1909), που ανάγκασε την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Οι στρατιωτικοί κάλεσαν ως σύμβουλο ένα νέο πολιτικό με επαναστατική δράση στην Κρήτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που λίγο αργότερα έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Με τη διακυβέρνηση του Βενιζέλου η Ελλάδα ανασυγκροτήθηκε. Ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα του για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του στρατού.