2. Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια

Εκτύπωση PDF

img2_1

Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνιαAnnouncer


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα, που η επίδρασή τους έγινε φανερή σ' όλο τον κόσμο.

Αυτή την εποχή γενικεύτηκε στην Ευρώπη η χρήση της μπαρούτης. Κατασκευάστηκαν πυροβόλα όπλα, που έδιναν μεγάλη δύναμη σε όποιον τα είχε. Τα παλιά όπλα έχασαν την αξία τους, οι βασιλιάδες δημιούργησαν ισχυρούς στρατούς και συγκέντρωσαν όλες τις εξουσίες στα χέρια τους. Άρχισαν να συναγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες. Αυτό τους οδήγησε στο να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τολμηρά εξερευνητικά ταξίδια. Ο πιο ονομαστός θαλασσοπόρος ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος που ανακάλυψε την Αμερική (1492). Ύστερα απ' αυτόν, πολλοί έκαμαν εξερευνήσεις σε άγνωστες χώρες. Το 16ο αιώνα πραγματοποιήθηκε από το Μαγγελάνο ο πρώτος γύρος της γης.

Η ανακάλυψη νέων χωρών και η οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε δημιούργησαν νέες συνθήκες. Οι άνθρωποι απέκτησαν περισσότερες γνώσεις για τον κόσμο. Σ' αυτό βοήθησε ένα σπουδαίο γεγονός: η εφεύρεση της τυπογραφίας. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος στη Γερμανία εφεύρε τα ξύλινα, κινητά τυπογραφικά στοιχεία, που μ' αυτά μπορούσε να τυπώσει περισσότερα από ένα αντίτυπα του ίδιου βιβλίου. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Αγία Γραφή. Τότε τυπώθηκαν και μελετήθηκαν συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Μεγάλοι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν λαμπρά οικοδομήματα· ζωγράφοι και γλύπτες δημιούργησαν αριστουργηματικά έργα· επιστήμονες έκαμαν πολλές εφευρέσεις- σπουδαίοι συγγραφείς έγραψαν λογοτεχνήματα που θαυμάζονται μέχρι σήμερα. Η άνθηση αυτή των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων ονομάστηκε Αναγέννηση.

Πολλοί μορφωμένοι δεν παραδέχονταν πια ορισμένα από εκείνα που ο πάπας είχε επιβάλει. Έτσι δημιουργήθηκε μια κίνηση που οδήγησε στη Θρησκευτική μεταρρύθμιση και στη διάσπαση της Δυτικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια, πνευματικοί άνθρωποι με τα έργα τους προσπάθησαν να διαφωτίσουν τους λαούς να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους. Αυτό είναι το λεγόμενο κίνημα του Διαφωτισμού, που επηρέασε πολύ τη σκέψη και τις ενέργειες των ευρωπαϊκών λαών.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του Διαφωτισμού ήταν η Γαλλική επανάσταση (1789), που ανέτρεψε το καθεστώς των ευγενών και του βασιλιά στη Γαλλία. Η Γαλλική επανάσταση με τα συνθήματά της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΙΣΟΤΗΤΑ - ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ στάθηκε φωτεινό παράδειγμα για κάθε καταπιεσμένο λαό.