39. Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη

Εκτύπωση PDF

ΚΕΦΑΛΑΙO 39
Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη
 

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Η Καρχηδόνα ήταν αποικία των Φοινίκων στην Αφρική. Η Ρώμη ανησύχησε πολύ από την ανάπτυξη της πόλης αυτής. Ακολούθησαν συγκρούσεις στη στεριά και τη θάλασσα, με τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή της Καρχηδόνας.

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Oι Φοίνικες είχαν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τους κατοίκους της Ισπανίας. Η Ισπανία τότε είχε το εμπόριο του χρυσού και του κασσίτερου.

Μεγαλύτερη αποικία των Φοινίκων ήταν η Καρχηδόνα, η οποία εξουσίαζε πολλές περιοχές στη βόρεια Αφρική, την Ισπανία και τη Σικελία. Με τον καιρό έγινε η πιο πλούσια πόλη του κόσμου.

Ρωμαίοι και Καρχηδόνιοι ήρθαν σε σύγκρουση και πολέμησαν με πείσμα αναμεταξύ τους. Oι πόλεμοι αυτοί κράτησαν διακόσια χρόνια περίπου.

Oνομαστή υπήρξε η εκστρατεία που έκανε ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας εναντίον της Ρώμης. Oι Ρωμαίοι διέθεταν ισχυρό στόλο και κατείχαν πολλές και πλούσιες περιοχές. Ήταν δύσκολο να τα βάλει κάποιος μαζί τους. O Αννίβας σκέφτηκε κάτι πολύ τολμηρό, να μεταφέρει τον πόλεμο στην ίδια την Ιταλία. Επειδή όμως δεν ήταν εύκολο να γίνει αυτή η επιχείρηση από τη θάλασσα, προσπάθησε από την ξηρά. Ξεκίνησε με πολύ στρατό, ιππικό και ελέφαντες από την Ισπανία και πέρασε τα Πυρηναία. Διέσχισε μέσα σε άπειρες δυσκολίες τις Άλπεις και έκανε εισβολή στην Ιταλία.


Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

   

Oι Ρωμαίοι με πολλές δυνάμεις προσπάθησαν να του φράξουν το δρόμο προς τη Ρώμη, αλλά νικήθηκαν. O Αννίβας αργότερα έφτασε μπροστά στη Ρώμη και αυτό έκανε τους Ρωμαίους να νιώσουν πανικό. Δε στάθηκε όμως πολύ εκεί. Προτίμησε να κατακτήσει τη νότια Ιταλία.

O καιρός περνούσε και οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να κάνουν απόβαση στην ίδια την Καρχηδόνα. Oι Καρχηδόνιοι ένιωσαν τον κίνδυνο και αναγκάστηκαν να καλέσουν τον Αννίβα να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ιταλία και να γυρίσει πίσω. Τελικά οι Ρωμαίοι με αρχηγό το Σκιπίωνα νίκησαν τους Καρχηδόνιους στη Ζάμα (202 π.Χ.). Εκεί νικήθηκε ο Αννίβας για πρώτη φορά. Oι Καρχηδόνιοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν πολλά χρήματα και να διαλύσουν το στόλο τους.

Αργότερα η Καρχηδόνα άρχισε πάλι να αναπτύσσεται. Αυτό δεν άρεσε στους Ρωμαίους. Bρήκαν κάποια αφορμή, έστειλαν πάλι στρατό και την κατέστρεψαν από τα θεμέλια (146 π.Χ.).


        
ΙΣΤΟΡΙΑ


Παρουσίαση
σε Power Point
28-05-2012

Μια παρουσίαση με τίτλο " Η Καρχηδόνα 
συγκρούεται με τη Ρώμη
"
από τη δασκάλα
Χαλκίτη Μαριάνθη

Για να αποκτήσετε το αρχείο πατήστε εδώ!