25. Αιτίες και αφορμές του πελοπονησιακού πολέμου

Εκτύπωση PDF

ΚΕΦΑΛΑΙO 25
 Αιτίες και αφορμές του πελοπονησιακού πολέμουAnnouncer

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!
Η µεγάλη δύναµη της Αθήνας έγινε η αιτία να ανησυχήσουν η Σπάρτη και η Κόρινθος. Αφορµή του πολέµου υπήρξε η προσπάθεια της Αθήνας να αναπτύξει το εµπόριό της στο Ιόνιο πέλαγος. Μια προσπάθεια να βρεθεί λύση δεν έφερε κανένα αποτέλεσµα και ο πόλεµος άρχισε.

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Η Αθήνα έγινε πλούσια πόλη, που είχε απλώσει την κυριαρχία της σ' όλο σχεδόν το Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά στεκόταν η Σπάρτη, έχοντας µε το µέρος της τις περισσότερες πόλεις της Πελοποννήσου.

Oι σχέσεις των δύο αυτών πόλεων δεν ήταν καλές. Τις χώριζαν πολλές διαφορές. Είχαν διαφορετικά πολιτεύµατα και αλλιώτικο τρόπο ζωής. Η µεγάλη δύναµη της Αθήνας έκανε τη Σπάρτη να ανησυχεί. Η ανησυχία µεγάλωσε, όταν η Αθήνα θέλησε να πουλήσει τα προϊόντα της στη δυτική Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό έκανε µεγάλη οικονοµική ζηµιά στους Κορίνθιους, που ήταν φίλοι των Σπαρτιατών. Όλες αυτές οι αιτίες εύκολα µπορούσαν να οδηγήσουν σ' ένα πόλεµο.

Η αφορµή δεν άργησε να βρεθεί. Oι Κερκυραίοι, που είχαν διαφορές µε τους Κορίνθιους, ζήτησαν βοήθεια από τους Αθηναίους. Oι Αθηναίοι, που ενδιαφέρονταν για το εµπόριο της περιοχής, θεώρησαν το γεγονός αυτό ως µεγάλη ευκαιρία. Αποφάσισαν λοιπόν να πάνε µε το µέρος των Κερκυραίων. Oι Κορίνθιοι προσπάθησαν τότε να βλάψουν τους Αθηναίους στη Μακεδονία. Η κατάσταση χειροτέρεψε. Oι αντιπρόσωποι της Πελοποννησιακής συµµαχίας συγκεντρώθηκαν στη Σπάρτη και αποφάσισαν να γίνει πόλεµος. O πόλεµος θα γινόταν ανάµεσα σε Έλληνες και ήταν πολύ κακό αυτό.Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

 

Αντιµέτωπες ήταν δυο πολύ µεγάλες συµµαχίες, η Πελοποννησιακή και η Αθηναϊκή. Η πρώτη ήταν ισχυρή στην ξηρά και η δεύτερη στη θάλασσα. Κανένας δεν µπορούσε πια να µαντέψει ποιος θα έβγαινε νικητής. Έγινε µια τελευταία προσπάθεια να τα βρουν οι δυο αντίπαλοι, µα στάθηκε αδύνατο. O απεσταλµένος του βασιλιά Αρχίδαµου, Μελήσιππος, γύρισε, χωρίς να καταφέρει να πείσει τους Αθηναίους. Φεύγοντας µάλιστα από την Αθήνα είπε λόγια που φάνηκαν προφητικά: «αυτή η ηµέρα θα γίνει αρχή µεγάλης συµφοράς για τους Έλληνες». Και δεν είχε άδικο.

Έτσι άρχισε ένας εμφύλιος πόλεμος που όλα έδειχναν πως θα διαρκούσε πολύ. Οι αντίπαλοι πολεμούσαν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Τον χειμώνα σταματούσαν για να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.

ΙΣΤΟΡΙΑ


Παρουσίαση
σε Power Point
20-02-2012

Μια παρουσίαση με τίτλο Αιτίες και αφορμές του πολέμου
από τη δασκάλα
Μαριάνθη Χαλκίτη

Για να αποκτήσετε το αρχείο πατήστε εδώ!