Ιστορία Ενότητα 3

3η Ενότητα:  Κλασικά Χρόνια 

Περσικοί πόλεμοι
Το περσικό κράτος καταπίεζε τις ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας , οι οποίες επαναστάτησαν. Οι Πέρσες τελικά κατέπνιξαν την επανάσταση. Στη συνέχεια επιτέθηκαν εναντίον της Ελλάδας. Στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) νικήθηκαν από τ­ους Αθηναίους. Το 480 π.Χ., στις Θερμοπύλες, 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, με αρχηγό το βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, αντιμετώπισαν τον πολυάριθμο περσικό στρατό και σκοτώθηκαν πολεμώντας γενναία. Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) ο περσικός στόλος έπαθε πανωλεθρία. Η τελευταία ελληνοπερσική μάχη έγινε στις Πλαταιές (479 π.Χ.), όπου οι Πέρσες και πάλι ηττήθηκαν. Με τη νίκη αυτή πέρασε για τους Έλληνες ο περσικός κίνδυνος.

O «Χρυσός Αιώνας» (5ος αιώνας π.Χ.)
Μετά την αναχώρηση των Περσών, οι Έλληνες δημιουργούν την Αθηναϊκή συμμαχία και συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον τους. Η Αθήνα γίνεται πνευματικό κέντρο των Ελλήνων και το δημοκρατικό της πολίτευμα σταθεροποιείται. Η Ακρόπολη στολίζεται με λαμπρά, αξεπέραστα έργα. Η εποχή του Περικλή έμεινε γνωστή ως «χρυσός αιώνας».

O Πελοποννησιακός Πόλεμος
Η δύναμη της Αθήνας, καθώς μεγάλωνε, έκανε τη Σπάρτη και την Κόρινθο να ανησυχήσουν. Αυτό έγινε αιτία να αρχίσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος, στον οποίο νίκησαν οι Σπαρτιάτες. Οι Σπαρτιάτες όμως δε φέρθηκαν καλά στους άλλους Έλληνες. Πολλές πόλεις τότε έκαναν συμμαχία εναντίον της Σπάρτης. Έτσι άρχισε νέος πόλεμος, ο οποίος τελείωσε με ενέργειες των Περσών.

Η Μακεδονία
Τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Μακεδόνες με το βασιλιά Φίλιππο Β' απέκτησαν μεγάλη δύναμη και κυριάρχησαν στον ελληνικό χώρο. Ο Φίλιππος Β' σχεδίαζε να κάνει μια εκστρατεία εναντίον των Περσών. Δολοφονήθηκε όμως. Το σχέδιο του αποφάσισε να πραγματοποιήσει ο γιος του Αλέξανδρος. Μέσα σε δέκα χρόνια (334-324 π.Χ.) ο Αλέξανδρος κατόρθωσε να κατακτήσει όλη την Ανατολή μέχρι τον Ύφαση, παραπόταμο του Ινδού ποταμού. Το 323 π.Χ. ο Αλέξανδρος πέθανε. Τα κατορθώματά του υπήρξαν τόσο σπουδαία, που οι ιστορικοί τον ονόμασαν Μέγα.

 

Λέξεις Κλειδιά:  περσικοί πόλεμοι, Μ. Ασία, Πέρσες, μάχη του Μαραθώνα, Θερμοπύλες, Σπαρτιάτες, Αθηναίοι, Θεσπιείς, Λεωνίδας, ναυμαχία της Σαλαμίνας, Πλαταιές, Χρυσός αιώνας, Αθηναϊκή συμμαχία, Ακρόπολη, Περικλής, Πελοποννησιακός πόλεμος, Μακεδονία, Φίλιππος Β, Μ. Αλέξανδρος

ΙΣΤΟΡΙΑ

Παρουσιάσεις
σε
Power Point


Γ’ & Δ’ τάξεις:  30 ώρες / αποχώρηση:    13:155-12-2011


Μια παρουσίαση σχετικά τo περσικό κράτος και τους Έλληνες της Μικράς Ασίας από τη δασκάλα
Μαριάνθη Χαλκίτη

Για να αποκτήσετε το αρχείο πατήστε εδώ!15-12-2011


Μια παρουσίαση σχετικά τoν περσικό κίνδυνο από τη δασκάλα
Μαριάνθη Χαλκίτη

Για να αποκτήσετε το αρχείο πατήστε εδώ!9-1-2012

Μια παρουσίαση σχετικά με τη μάχη των Θερμοπυλών από τη δασκάλα
Μαριάνθη Χαλκίτη

Για να αποκτήσετε το αρχείο πατήστε εδώ!16-1-2012

Μια παρουσίαση σχετικά με τη μάχη των Πλαταιών και τη ναυμαχία της Μυκάλης
από τη δασκάλα
Μαριάνθη Χαλκίτη

Για να αποκτήσετε το αρχείο πατήστε εδώ!23-1-2012

Μια παρουσίαση σχετικά με την Αθήνα που γίνεται η πιο ισχυρή πόλη
από τη δασκάλα
Μαριάνθη Χαλκίτη

Για να αποκτήσετε το αρχείο πατήστε εδώ!26-1-2012

Μια παρουσίαση σχετικά με το πολίτευμα και την κοινωνία  της Αθήνας στα χρόνια του Περικλή
από τη δασκάλα
Μαριάνθη Χαλκίτη

Για να αποκτήσετε το αρχείο πατήστε εδώ!