Πολλαπλές Νοημοσύνες – ένα εργαλείο μάθησης για όλους μας

Εκτύπωση PDF

Αναδημοσίευση από το  Επιταχυνόμενη Μάθηση

Ο ψυχολόγος  του πανεπιστημίου του Harvard καθηγητής Howard Gardner έχει αναλύσει  επί χρόνια τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επίδραση που έχει στην εκπαίδευση. Ο Gardner, λοιπόν, υποστηρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει πολλές διαφορετικές νοημοσύνες. Η τυπική εκπαίδευση, στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα, δίνει έμφαση σε δύο μόνο από αυτές: τη γλωσσική, την ικανότητα δηλαδή να διαβάζουμε, να γράφουμε και να επικοινωνούμε, και τη μαθηματική-λογική, την ικανότητα αντίστοιχα να κάνουμε λογικούς συλλογισμούς και να υπολογίζουμε. Αυτές τις δυο νοημοσύνες μετράνε και τα γνωστά τεστ νοημοσύνης, τα οποία μετράνε τον δείκτη νοημοσύνης του κάθε ανθρώπου.

Αν το παιδί μας δεν τα πάει καλά με τις δύο αυτές νοημοσύνες θεωρείτε “προβληματικό”. Ας χαλαρώσουμε λοιπόν !!! Δεν είναι τα πράγματα έτσι. Εκτός από αυτές υπάρχουν και άλλες νοημοσύνες.

Αν γνωρίζουμε ποιες νοημοσύνες διαθέτουμε σε υψηλό βαθμό μπορούμε συνειδητά να διαμορφώσουμε το δικό μας τρόπο μελέτης και μάθησης. Ο καθένας μας έχει τα δικά του ταλέντα και τον δικό του τρόπο στη μάθηση. Είναι τραυματική η εμπειρία όταν ακολουθούμε συνταγές άλλων. Χάσιμο χρόνο, μειωμένη αυτοπεποίθηση, απογοήτευση. “Δεν μπορώ να μάθω”. Για κάθε νοημοσύνη υπάρχουν ιδιαίτερες τεχνικές και πρακτικές για τη βελτίωση της διαδικασίας μάθησης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε την πορεία προς τη γνώση και τη μάθηση μια ευχάριστη διαδικασία.

Οι τύποι νοημοσύνης είναι (σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Gardner) οι παρακάτω:

1ος γλωσσικός ή γλωσσολογικός

2ος λογικομαθηματικός

3ος οπτικός/χωρικός

4ος κιναισθητικός

5ος διαπροσωπικός

6ος μουσικός ή ακουστικός

7ος Ενδοπροσωπικός

8ος φυσιοκρατικός

9ος υπαρξιακός

Αν επιθυμείτε να ελέγξετε τις νοημοσύνες που εσείς έχετε σε υψηλό βαθμό δεν έχετε παρά να “κατεβάσετε” το παρακάτω αρχείο και να κάνετε τις εκτιμήσεις σας. Ο ορισμός κάθε τύπου νοημοσύνης περιλαμβάνεται στις προτάσεις που ακολουθούν τον κάθε ένα στο αρχείο.

Κάντε κλικ εδώ για το αρχείο

Ελπίζω τα αποτελέσματα να σας ικανοποιήσουν !!!

Και μην ξεχνάτε ότι και το μυαλό μας θέλει τη γυμναστική του. Σε επόμενο άρθρο θα πούμε πρακτικές τεχνικές για τη γυμναστική αυτή!!