Ο Παραμυθάς

Εκτύπωση PDF

« Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη
δώσ’ της κλώτσο να κυλήσει
παραμύθι ν’αρχινήσει
και κανείς να μη μιλήσει….»
kokkini_klosti


Ποιος δεν έχει ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών; Σε ποιανού τα μάτια δεν έχουν ζωντανέψει ζώα, δράκοι, ιππότες, μάγισσες, βασιλόπουλα και βασιλοπούλες; Όλοι μας έχουμε διηγηθεί ή έχουμε ακούσει να μας διηγούνται κλασικά, αλλά και μοντέρνα παραμύθια, αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας.

Στα παιδιά τα παραμύθια παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς βοηθούν στην καλλιέργεια του ψυχισμού τους. Εξάπτουν τη φαντασία τους, διασκεδάζουν, βρίσκουν τρόπους έκφρασης για διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις. Τους δίνεται η δυνατότητα να κρίνουν χαρακτήρες ηρώων, να αξιολογήσουν καταστάσεις ακόμα και να πειραματιστούν γλωσσικά αλλάζοντας την πλοκή του παραμυθιού. Η πλοκή, οι χαρακτήρες, αλλά και η έκβαση ενός παραμυθιού προσφέρουν όλα υλικό πλούσιο για το συναισθηματικό κόσμο του παιδιού. Βεβαίως, ο τρόπος που αφηγείται ένα παραμύθι κανείς είναι και αυτός πολύ σημαντικός στο πώς το παιδί θα χρησιμοποιήσει το παραμύθι αυτό για να χτίσει τον ψυχισμό του και να εμπλουτίσει τον εσωτερικό του κόσμο. Το παιδί δύναται να παρασυρθεί έντονα από τον τόνο και το ύφος της αφήγησης αλλά και από το πόσο ουσιαστικά συμμετέχει ο αφηγητής του.

Τα παραμύθια προσφέρονται για βιωματική θεατρική δράση σε εκπαιδευτικό επίπεδο και όχι μόνο. Τα παιδιά αναλαμβάνουν κάποιο ρόλο, ξεδιπλώνουν τις υποκριτικές του ικανότητες, αυτοσχεδιάζουν, επικοινωνούν με τους συμμαθητές τους, αφήνονται στη μαγεία του παραμυθιού και ….. έτσι ζούμε εμείς καλά και αυτά καλύτερα!

 

Την Παρασκευή (08/04/11)  επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Παραμυθάς και η κυρία
Μουσική. Το νηπιαγωγείο, η Α', η Β' και η Γ' τάξη παρακολούθησαν την
εξιστόρηση του κλασικού παραμυθιού " Η Κοκκινοσκουφίτσα" από τον Παραμυθά με
τη μουσική συνοδεία της κυρίας Μουσικής. Ακολούθησε η θεατροποίηση του
παραμυθιού από μαθητές.

 

Φωτογραφικά Στιγμιότυπα

par1_thpar2_th
par3_thpar4_th
par5_th

Βίντεο