Ψηφιακή Εποχή

Εκτύπωση PDF

Το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου είναι μια μικρή μονάδα στις παρυφές της  πόλης. Βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων ( Μέγγαβλη) και  προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια περιοχή με ιδαίτερη φυσιογνωμία.

Η περιοχή αυτή, από τη δεκαετία του 1990, έτυχε της προσοχής αρκετών φορέων της πολιτείας  με την υλοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών δράσεων ώστε να αρθούν κοινωνικοπολιτισμικές ανισότητες  και να δοθούν ευκαιρίες στους ανθρώπους της για ένα καλύτερο μέλλον.

Το σχολείο μας , έχοντας διαχρονικά συναίσθηση της  ιδιαίτερης  αποστολής  του, θεωρεί σήμερα απαραίτητο με γρήγορα βήματα να υιοθετήσει και να εντάξει στην καθημερινή του δράση καινοτομικές παιδαγωγικές μεθοδολογίες  και πρακτικές που μεταμορφώνουν τα σχολεία του 21ου αιώνα σε εργαστήρια ανακάλυψης της γνώσης και ανάδειξης της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε εδώ σήμερα, αλλά και συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε άλλες σχολικές μονάδες και υπηρεσίες, έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας  ένα σπουδαίο στόχο. Να εργαστούμε για να γεφυρώσουμε τις πάσης φύσεως ανισότητες και να προσφέρουμε σε κάθε παιδί και γονιό περισσότερες ευκαιρίες .

Σύμμαχος στο έργο μας  θα είναι η κάθετη και οριζόντια αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και οι τρέχουσες  παιδαγωγικές  θεωρήσεις  για τις  τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Η διαρκής ενημέρωση και ο πειραματισμός του προσωπικού μας τα τελευταία 5 χρόνια έχει δημιουργήσει το απαραίτητο κρίσιμο κεφάλαιο τεχνογνωσίας αλλά και παιδαγωγικού προβληματισμού ώστε με σιγουριά να εγκαινιάσουμε νέες, σύγχρονες και ελπιδοφόρες πρακτικές.

Το δοκιμασμένο παιδαγωγικό μας οπλοστάσιο με τη σύμπραξη  της τρέχουσας  τεχνολογίας θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη σχολική ζωή πιο ενδιαφέρουσα και παραγωγική για όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές , δασκάλους και γονείς.

Ο δρόμος της μετάβασης είναι μακρύς γιατί κάθε βήμα χρειάζεται πρωτίστως σοβαρή και προσεκτική μεθοδολογική προετοιμασία αλλά και χρηματικούς πόρους.Όμως τώρα έχουμε πια ξεκινήσει την πορεία μας  που αποτελείται από καθορισμένα στάδια-βήματα που θα συνεχίσουν να υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια.

Στα πρώτα μας  βήματα, σας ανακοινώνουμε με χαρά  ότι κάθε τμήμα του σχολείου μας διαθέτει πλέον εγκατάσταση με βιντεοπροβολέα οροφής για προβολή, σε ασπροπίνακα μαρκαδόρου, πολυμεσικού υλικού για την υποστήριξη των μαθημάτων.

Παράλληλα σας πληροφορούμε ακόμα ότι  το σχολείο διαθέτει επίσημα ψηφιακή παρουσία στο διαδίκτυο  και παρέχει πρωτοποριακή πληροφόρηση στους γονείς σχετικά με τα μαθήματα που γίνονται καθημερινά στην τάξη αλλά και τις εργασίες που έχουν οι μαθητές για το σπίτι.

Επίσης φιλοξενούμε  πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και δασκάλους.
Για τους γονείς υπάρχουν ενδιαφέροντα πληροφοριακά άρθρα που αφορούν διάφορα παιδαγωγικά θέματα .

Υπερσύνδεμοι οδηγούν σε ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες  με μορφωτικό αλλά και ψυχαγωγικό  περιεχόμενο. Σε επόμενο στάδιο θα προσφέρουμε ακόμα και βιντεοσκοπημένα μαθήματα υποστήριξης των μαθητών στο σπίτι.

Φιλοδοξία μας είναι να είμαστε διαθέσιμοι και χρήσιμοι για όλους, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Το φορητό μας εργαστήριο υπολογιστών που αποτελείται από 20 σύγχρονους μαθητικούς υπολογιστές θα ταξιδεύει από τάξη σε τάξη ώστε όλα τα παιδιά να έχουν προσωπική επαφή με ένα εργαλείο που θα βρίσκεται αύριο καθημερινά μπροστά τους στη ζωή.

Οι περισσότερες εργασίες των μαθητών εκτυπώνονται πια έγχρωμα δίνοντας όχι μόνο ποιότητα στην  αισθητική αλλά και στον επεξηγηματικό ρόλο των αναπαραστάσεων.

Με τη βοήθεια των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών αλλά και ιδιωτών δεσμευόμαστε ότι  θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο πόρους και τεχνολογία που θα διαχειριστούμε ώστε να έχουμε τη μέγιστη παιδαγωγική ωφέλεια, όχι μόνο για το καλό του σχολείου μας αλλά και για οποιοδήποτε σχολείο της Ελλάδας ζητήσει τη συνδρομή μας.

Σας ευχαριστούμε και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχόλιά σας.

Με εκτίμηση

Η διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό